Dieta na zaparcia w ciąży i podczas karmienia piersią
Jesteś w ciąży, to wspaniale. Ale dokuczają Ci zaparcia. Postaraj się zmodyfikować swoją dietę. Na szczęście
zalecenia dietetyczne przy zaparciach są zgodne z tym, co jest korzystne w diecie dla kobiet w ciąży i
karmiących piersią.
Zaparcia w ciąży i podczas karmienia piersią – zalecenia
Można wskazać 4 ogólne najważniejsze zalecenia dotyczące diety i stylu życia, kiedy w czasie ciąży i
karmienia występują zaparcia:
- Jedz więcej produktów bogatych w błonnik.
- Uwzględniaj w swoim menu fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir, maślankę lub zsiadłe mleko,
możesz zastąpić nimi, przynajmniej częściowo, mleko. Wszystkie te napoje są doskonałym źródłem wapnia,
potrzebujesz go 1000 mg dziennie, a jeśli nie masz jeszcze 19 lat, to nawet więcej, bo 1300 mg. Przy
zaparciach polecane są właśnie fermentowane napoje mleczne, ponieważ korzystnie wpływają na florę
bakteryjną jelit poprawiającą trawienie.
- Pij więcej płynów, gdyż za mało płynów to jedna z przyczyn zaparć. Przed ciążą Twoje zapotrzebowanie na
wodę wynosiło około 2 l dziennie, w czasie ciąży zwiększyło się do 2,3 l (czyli o 1,5 średniej
szklanki), a w czasie karmienia piersią nawet do 2,7 l. Podana ilość wody oznacza wodę pochodzącą
zarówno z napojów, jak i produktów spożywczych. Wybieraj jednak zwykłą wodę lub mineralną niskosodową,
soki warzywne i w mniejszej ilości soki owocowe. Unikaj napojów słodzonych i gazowanych, ponieważ
sprzyjają one zaparciom, i oczywiście nie pij alkoholu.
- Każdego dnia uprawiaj jakąś aktywność fizyczną, jej rodzaj i intensywność uzgodnij z lekarzem.
Dieta przy zaparciach w okresie ciąży i karmienia piersią – praktyczne wskazówki
- Aby zwiększyć ilość błonnika w diecie, jedz kilka razy dziennie warzywa i owoce, pomogą Ci nie tylko
przy zaparciach, a jednocześnie dostarczą dużo witamin (zwłaszcza C, E, beta-karotenu, kwasu foliowego),
których potrzebujesz teraz więcej. Szczególnie dużo błonnika zawierają owoce pestkowe – maliny, jeżyny,
porzeczki, truskawki, a także owoce suszone. Pomocne są też namoczone suszone śliwki lub kompot z nich.
Warzywa jedz w formie surówek i sałatek, zup, dodawaj je do kanapek. Jeśli do tej pory jadłaś mało
warzyw, początkowo możesz jeść je gotowane i zmiksowane.Stosowanie zaleconej diety ułatwi Ci
przygotowywanie koktajli z jogurtu, kefiru lub maślanki
z owocami, a nawet z warzywami (smoothie).
Dużo błonnika zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, np.: kasza gryczana, jęczmienna, brązowy ryż,
płatki owsiane i inne płatki naturalne, pełnoziarniste pieczywo, jednocześnie produkty te wzbogacą Twój
organizm w potrzebne Ci w większej ilości witaminy z grupy B, magnez, cynk.Dobrym połączeniem przy
zaparciach są np. płatki owsiane lub inne z dodatkiem jogurtu czy kefiru, owoców suszonych lub świeżych,
każdego dnia możesz przygotowywać inną kompozycję.
Ilość produktów bogatych w błonnik zwiększaj powoli, aby Twój przewód pokarmowy stopniowo się do nich
przyzwyczajał. Uzgodnij z lekarzem lub dietetykiem, ile tych produktów jest zalecanych dla Ciebie i w
jakim tempie masz zwiększać ich ilość w codziennej diecie.
- Trawienie poprawiają zioła, ale uzgodnij z lekarzem, jakie rodzaje ziół możesz używać.
- Przy zaparciach dieta nie powinna zawierać zbyt dużo tłuszczu i tłustych produktów. Unikaj więc fast
foodów, ciast, ciasteczek, czekolady, batoników, chipsów, majonezu, potraw smażonych, preferuj
gotowanie, duszenie, pieczenie w folii, rękawie foliowym, żaroodpornym naczyniu. Do surówek dodawaj
niewielką ilość oleju.
- Unikaj produktów ciężko strawnych, które są wolno trawione (np. strączkowe, grzyby, bigos), ponieważ
nasilają one zaparcia.
- Zaplanuj sobie 5 posiłków dziennie – 3 główne i 2 przekąski, dzień zaczynaj od śniadania, ponieważ rano
układ pokarmowy zaczyna wydzielać więcej soków trawiennych.
- Jedz spokojnie, nie rozpraszaj się przy jedzeniu. Jedzenie dobrze gryź i żuj.
Konsultacje z dietetykiem lub lekarzem
Dietę najlepiej ustalić szczegółowo z dietetykiem. W razie wątpliwości zawsze poproś o radę lekarza. Powyższe
wskazówki są ogólne i w indywidualnym przypadku kobiety w ciąży lub karmiącej piersią lekarz może zdecydować
o innych zaleceniach dietetycznych.
Wypróbuj DulcoSoft®
na powracające
zaparcia
- autor: mgr inż. Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia
- SAPL.DULC1.19.04.0550a